Jak je to s poplatky za zpětný odběr a recyklaci průmyslových baterií či BESS?

Od roku 2020 platí v České republice přísnější pravidla pro výrobce a dovozce baterií a akumulátorů. Všechny firmy, které uvádějí na trh nebo do provozu jakékoliv baterie, musí splnit povinnosti stanovené zákonem č. 542/2020 Sb., a nařízením EU o bateriích č. 2023/1542.

Pokud uvádíte na trh nebo do provozu průmyslové baterie či akumulátory na území ČR, jste povinni tyto povinnosti plnit buď individuálně, nebo prostřednictvím kolektivního systému.

Jaké jsou možnosti plnění těchto povinností?

Při individuálním plnění

  • Je potřeba nejpozději do 1 měsíce provést registraci do Seznamu výrobců baterií při Ministerstvu životního prostředí.
  • Zároveň je výrobce povinen složit kauci ve výši 20 % odhadovaných nákladů na recyklaci baterií uvedených do provozu formou uložení finančních prostředků na vázaný účet.
  • Stávající tržní cena za recyklaci NMC odpadních baterií je 13 Kč/kg, u LFP baterií 80 Kč/kg.
  • Je pravděpodobné, že v důsledku nyní probíhající novelizace zákona č. 542/2020 Sb., nebude v blízké budoucnosti individuální plnění možné!

Při kolektivním plnění

  • Je potřeba mít uzavřenou smlouvu s provozovatelem kolektivního systému.
  • Následně vykazovat za každé čtvrtletí počet a hmotnost baterií uvedených na trh nebo do provozu, které jsou zpoplatněny sazbou 2,50 Kč/kg.
  • Jediným oprávněným provozovatelem kolektivního systému pro průmyslové baterie je ECOBAT s.r.o., který se stal v tomto roce členem asociace AKU-BAT.

Doporučujeme nezanedbat výše popsanou povinnost s ohledem na riziko vysokých sankcí a aktivní přístup Celní správy ČR, která při dovozech z třetích zemí důsledně kontroluje plnění těchto povinností.

Jste výrobce nebo distributor baterií a nejste ještě zaregistrovaní v našem systému?
Registrujte se online.

Další články